Обзор на международното обучение в Ramada Resort Akbuk

Обзор на международното обучение в Ramada Resort Akbuk

След приятното, макар и дълго пътуване на 06.10.2015 г., участниците в международното обучение и стаж за обмяна на опит и добри практики в сферата на кулинарията, сладкарството и хотелиерството бяха посрещнати изключително любезно от екипа на Ramada Resort Akbuk. След проведена среща с управата на комплекса, ръководителите на Европейска Академия за Обучение и Развитие събраха в конферентната зала всички участници с цел предоставяне на информация относно програмата на международното обучение и възможностите за развлечения и допълнителни екскурзии.

На следващия ден обучението стартира под ръководството на шеф Цветелина Йорданова и инж. Юлия Панджерова. Темите на първото занятие, включваха организация на блок маса; особености при обслужване на блок маса; специфики и основни положения при изготвяне на меню за закуска, обяд и вечеря на блок маса.

 

На 08.10.2015 г. част от групата посвети своя ден на екскурзия до удивителното Паммуккале – „Замъкът на памука“, както го наричат в южната ни съседка. През това време готвачите и сладкарите дискутираха управлението на бюфети при система на изхранване „All inclusive“. Шеф Цветелина Йорданова представи и спецификите на подготовката и изпълнението на менюта от чуждестранни кухни. Второто занятие от обучението на хотелиерите пък бе ръководено от доц. д-р Ася Пенчева и бе посветено на нормативна уредба на Р България в сферата на туризма. Бяха разгледани новоприетите изисквания за категоризация на местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения. През втората част доц. Пенчева представи и мястото на хотелиерството в сектора на услугите. Вечерта в 23:30 часа започна и практическото обучение в кухнята на ресторанта в комплекса. Нощната смяна усвои знания за приготвянето на изкусителните тестени изделия, които се сервират на закуска.

 

През третият ден от международното обучение кипеше бурна работа в кухнята. Готвачите и сладкарите много бързо се превърнаха част от колектива на комплекса и заедно с главния готвач Юмит Учар и инструкторите инж. Юлия Панджерова и шеф Цветелина Йорданова започнаха подготовката на първата тематична вечер посветена на морската храна. В това време избралите си обзорна екскурзия в Дидим, разглеждаха храма на Аполон, а другите просто събираха тен и слънчеви лъчи на морския бряг. По време на вечерята българската група от кулинари показа завидни умения в show cooking за гостите на комплекс Ramada Resort Akbuk.

Каква е тайната на турската баклава и как се прави „чи“ кюфте? Това вълнуваше готвачите и сладкарите през съботния ден от обучението. Макар, че навън времето бе лошо в кухнята на хотела бе слънчево и весело. Неусетно мина и този ден за хотелиерите. Заедно с доц. д-р Ася Пенчева те посветиха това свое занятие на спецификата и мястото на проектната дейност в хотелиерството и туризма. Бяха разгледани оперативните програми от новия програмен период, като основно внимание бе обърнато на ОП „Развитие на човешките ресурси“ и схемата „Ново работно място“.

11.10.2015 г. – ден преди последната вечер, посветена на българската и турска кухня. В кухнята кипи неуморна подготовка на едни от най-емблематичните за българската национална кухня ястия, поднесени в гурме вариант. Всички чакат с нетърпение да покажат домакините от Ramada Resort Akbuk част от българските традиции, превъплътени във вкусни ястия, а инж. Юлия Панджерова и шеф Цветелина Йорданова подготвят менюто заедно с шеф готвач Юмит Учар. Организационната структура на местата за настаняване бе основната тема на занятието в обучението за хотелиери. Разгледани бяха отделните звена в хотела, както и ключовите позиции и техните длъжностни характеристики.

Последният ден от международното обучение отмина изключително бързо и неусетно в приготовления за тематичната вечер. Работата в кухнята бе посветена на приготвянето на традиционни български салати и десерти като жътварска салата и тиквеник, поднесен с карамелен сос. Шеф Цветелина Йорданова се посвети на основните ястия и зарадва всички, а инж. Юлия Панджерова презентира десертите по неповторим начин. Само една стена делеше хотелиерите, които в своето последно занимание се запознаха със стандартите за работа в отдели „Фронт офис“, „Хотелско домакинство“ и „Храна и напитки“.

Ресторантът отвори врати за вечеря, посрещайки гостите нa Ramada Resort Akbuk с хляб и сол, по стар български обичай. Последната вечер ще остане скъп спомен не само заради уникално вкусните ястия приготвени от участниците, но и поради предложението за брак, което получи една от девойките.

13.10.2015 г., сряда – денят на отпътуване. След закуска, организаторите от Европейска Академия за Обучение и Развитие, заедно с мениджърския екип на Ramada Resort Akbuk се събраха, за да раздадат Удостоверенията и сертификатите на участниците в международното обучение. Като знак на благодарност на домакините бе поднесен подарък – картина и благодарствен адрес от ръководителите на Академията. След обща снимка пред комплекса, групата се отправи към автобусите и се приготви за дългото пътуване към България.

Обзор на международното обучение в Ramada Resort Akbuk
5 (100%) 1 vote